Heineken in Africa – La miniera d’oro d’una multinazionale europea
February 2020 – The Italian edition of the book will be released by Add Editore in Turin and will be sold at the moderate price of 16 euros. The cover is yellow this time and may look familiar to some. Translation: Stefano Musilli. More info and preordering available (from 1 January 2020) at the publisher’s website.
Upcoming Slovenian translation
December 2019 – The translation rights for Slovenian have been sold to UMCO in Ljubljana. Publication is scheduled for the second half of 2020.
Presentations in Nigeria and Ghana
October 2019 – One of the top priorities of the author is to bring the information there where it matters most, to the African nations where Heineken operates. Therefore, he was delighted to present his work at the prestigious art and literature festivals Aké in Lagos (Nigeria) and Pa Gya in Accra (Ghana), and at an event at the Roving Heights bookstore in the Nigerian capital (report here). Van Beemen was invited to Book on Review with Benji Okoh on Classic FM 97.3 and he was interviewed by the Premium Times. For the same newspaper, he wrote an investigative piece on big fraud case, together with Femke van Zeijl.
New pocket edition and nice reviews in French
October 2019 – After the success of the regular paperback, Heineken en Afrique is now available in a pocket edition for only 10 euros. Olivier wrote a new preface for this version. This autumn, the book received a nomination for the Prix du Livre des Dirigeants Commerciaux de France and there are some very nice new reviews:
- “A model of investigative journalism” – Sophie Moreau, Justice Spatiale
- “A very accurate and passionate investigation” – Jean-Pierre Costille, La Cliothéque
- “A true immersion in the universe of this beer giant” – Laurent Duate, Revue Projet
- “Accessible, nice read”, “Fluent investigation, the structure of the book is very well thought of”, “A rare and precious document”, reviews on Babelio
Book release in the USA and Canada
September 2019 – Heineken in Africa is now also available in North America, where Oxford University Press is the distributor. Van Beemen presents his work at 15 public events in 12 cities in the USA and Canada (full schedule here). Vital Strategies in New York hosts a talk with David Jernigan and there are guest lectures at several universities, including NYU and GWU.
Tour de France
Tijdens een heuse Tour de France in drie delen doet Olivier festivals, boekwinkels, collegezalen aan in Parijs, Lille, Reims, Bordeaux, Bergerac, Lyon, Grenoble, Marseille, Aix-en-Provence en Montpellier. Op 16 maart neemt hij deel aan de prestigieuze boekenbeurs van Parijs, Paris Livre. Sommige boekhandels serveren na afloop une bière artisinale van een lokale brouwer. Ook in Frankrijk is craft beer immens populair.
Heineken in Afrika groot nieuws in Frankrijk
//content.jwplatform.com/players/lDiWUuLh-s24cSVNK.html
Heineken en Afrique is de eerste vertaling van het boek en trekt veel aandacht in Frankrijk en de Franstalige wereld. Hier een klein overzicht, meer informatie op de Franse pagina van deze website.
-
- Een mooie recensie, een veelgelezen interview en een eigen nieuwsverhaal in Le Monde.
- Recensies in Les Echos, Le Monde Diplomatique en L’ADN.
- Voorpublicaties bij Mediapart en Jeune Afrique.
- Interviews op TV5, France 24, Konbini (hierboven) en Monkey TV.
- Een nieuwsitem op Euronews.
- Radio-interviews op France Inter, RTS (Zwitserland) en twee keer op RFI (in programma’s van Pierre Firtion en Anne-Cécile Bras).
- Interviews in L’Express, L’Obs, Les Inrockuptibles en Le Vif (België).
“The Interview” op France 24
Nieuws in Mozambique, Spanje, Portugal, Argentinië, Mexico en Peru
12 juli 2018 – De wanpraktijken rondom de promotiemeisjes zijn ook in Spanje en Portugal niet onopgemerkt gebleven. In Mozambique was het zelfs voorpaginanieuws. Daar stopt Heineken voorlopig met de inzet van promotiemeisjes. In Spanje berichtte de grootste krant El País uitgebreid over het seksueel misbruik en werd Olivier geïnterviewd door Crónica Global. In Portugal publiceerden de grootste krant Correio da Manhã en het kleinere Diário de Notícias erover, net als Merca 20 en Mercado Negra in respectievelijk Mexico en Peru. De invloedrijke Argentijnse website Infobae.com maakte er een opmerkelijk filmpje bij.
Heineken erkent seksueel misbruik
5 juli 2018 – Intern onderzoek wijst uit dat veel promotiemeisjes in Afrika inderdaad slachtoffer zijn van misstanden, inclusief seksueel misbruik. Dat maakte Heineken zelf bekend. Het leidde tot berichten in onder meer NRC, FD, AD, Trouw, NOS en het journaal op Radio 1. In Langs de Lijn vertelde Olivier erover. Uit het onderzoek zou niet blijken dat er prostitutie plaatsvindt rondom de promoties en evenmin dat vrouwen onder druk worden gezet om met leidinggevenden naar bed te gaan om hun baan te houden, zoals Olivier eerder berichtte. Heineken maakte bekend voorlopig te stoppen met promotiemeisjes in Mozambique, waar volgens het onderzoek de meeste misstanden voorkomen. Volgens topman Van Boxmeer gaat het evenwel niet om ‘heel extreme situaties‘.
ASN Bank gooit Heineken uit aandelenfonds vanwege promotiemeisjes Afrika
23 mei 2018 – De bank die zich laat voorstaan op verantwoord ondernemerschap beschouwt Heineken niet langer als een duurzaam bedrijf en heeft alle aandelen afgestoten. ASN hield de brouwer naar aanleiding van Oliviers onderzoek al eerder twee keer tegen het licht (vanwege belastingontwijking en de aanstelling van een hoge rechter in de raad van bestuur bij een dochteronderneming), maar gunde de brouwer toen nog het voordeel van de twijfel. De verwijdering leidde tot berichtgeving bij onder meer de NOS, het FD, BNR, het AD en de Telegraaf en Olivier schreef zelf een nieuwsbericht en een column voor NRC en Follow the Money. ‘Zalvende woorden volstaan niet langer.’
Minister roept op tot actie, PvdA wil sancties en oud-manager pleit voor radicale verandering
24 april 2018 – Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) heeft Heineken op BNR opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen na het grensoverschrijdende gedrag waarover Olivier berichtte. Kirsten van den Hul (PvdA) riep op de radio op tot sancties als er niets gebeurt. Katinka van Cranenburgh, voormalig Global Employees and Human Rights manager, pleit in de Volkskrant voor radicale hervormingen bij haar ex-werkgever. ‘Na het lezen van het boek bleef ik verslagen achter,’ schrijft ze. ‘Het gaat niet om een enkeling die een fout heeft gemaakt, maar om een cultuur van “we zien wel waar het schip strandt”.’
Aandeelhoudersvergadering in het teken van Afrika
19 april 2018 – ‘U wilt natuurlijk allemaal weten of het waar is dat ik een relatie heb gehad met een promotiemeisje. Dat is waar,’ zei Jean-François van Boxmeer tijdens een opzienbarende aandeelhoudersvergadering op een bloedhete dag in april in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Ruim een halfuur ging hij in op Oliviers onderzoek. Oa NRC, NOS en het Financieel Dagblad schreven erover en Olivier deed zelf verslag bij Follow the Money en in Langs de Lijn op NPO Radio 1. Zijn werk stond bovendien voor het eerst vermeld op Teletekstpagina 101, wat niet alleen het belang aangeeft van het nieuws maar in journalistieke kringen ook een zekere cultstatus heeft.
Topman Heineken had relatie met promotiemeisje
19 april 2018 – Tijdens het maken van een profiel van Jean-François van Boxmeer voor Follow the Money ontdekte Olivier dat de topman van Heineken zelf een relatie had met een promotiemeisje tijdens zijn Afrikaanse jaren. In principe zijn buitenechtelijke relaties irrelevant voor de pers, maar in dit geval blijkt sprake te zijn van een cultuur van grensoverschrijdend gedrag in de Heineken-top, zoals Olivier schrijft in NRC. Ook in België, waar Van Boxmeer vandaan komt, leidde dit nieuws tot ophef, zowel in Vlaanderen als in Wallonië.
‘Beerput van corruptie, seks en relaties met moorddadige regimes’ (AD)
19 april 2018 – ‘Hoofdstuk na hoofdstuk trekt hij een beerput open van corruptie, seks en relaties met dubieuze, moorddadige regimes. Zo ontmantelt hij de reputatie van ethisch zakendoen die Heineken zo graag uitdraagt.’ Lees het interview met David Bremmer in het AD en Het Laatste Nieuws in België. (Foto Dingena Mol)
VVD, CDA, SP en CU dienen moties in om misstanden aan te pakken
4 april 2018 – Bente Becker (VVD) roept regering op strikter te letten op misstanden van bedrijfsleven in het buitenland, met steun van Mustafa Amhaouch (CDA), Mahir Alkaya (SP) en Joël Voordewind (CU). Ook Alkaya dient motie in, waarin hij verwijst naar de zaak-Vervelde. Komt Heineken in het vervolg niet langer overal mee weg? (luister naar FTM audio)
Heineken en de genocide in Rwanda
1 april 2018 – Heineken, destijds monopolist, bleef brouwen tijdens de genocide van 1994, terwijl bier en belastinginkomsten van groot belang waren voor de moordenaars. Luister naar de radiodocumentaire bij OVT op radio 1 (VPRO) en lees het verhaal op Follow the Money.
Global Fund schort partnerschap op
30 maart 2018 – Voor het Global Fund, een van de grootste donororganisaties ter wereld (gesteund door de Bill & Melinda Gates Foundation), was de onthulling over de werkomstandigheden van de promotiemeisjes aanleiding voorlopig af te zien van een partnerschap met Heineken. Ook in de VS werd daarover bericht, onder meer bij Huffington Post en het prestigieuze NPR.
Kamervragen over corruptie en promotiemeisjes
29 maart 2018 – SP, CDA en ChristenUnie hebben kamervragen gesteld na de berichtgeving over de misstanden rondom de promotiemeisjes. De SP stelde eveneens vragen over de corruptiezaak in Nigeria en roept minister Kaag op te stoppen met subsidies voor Heineken.
Boeklancering in Pakhuis de Zwijger Amsterdam
28 maart 2018 – In een vol Pakhuis de Zwijger in Amsterdam heeft Olivier op 27 maart zijn boek gelanceerd. Maite Vermeulen (De Correspondent) presenteerde de avond en Job Lisman sprak namens uitgeverij Prometheus. In het panel zaten Hans Wesseling (ex-Heineken), Angèle Nascimento (Landelijk Overleg Afrikanen) en Channa Samkalden (mensenrechtenadvocaat). Kijk het hier terug. Hier de videoboodschap van John Namegabe uit Bukavu, een van de woordvoerders van de ontslagen Congolezen (zie direct hieronder).
Bier verkopen met je lichaam
24 maart 2018 – Het nieuws over de promotiemeisjes, dat Olivier zelf opschreef voor NRC, werd vrijwel overal overgenomen en was de opening van het Radio 1 journaal. Heineken belooft andermaal beterschap.
Heineken treft miljoenenschikking om vervolging te voorkomen
23 maart 2018 – Nico Vervelde, topman van Heineken in Nigeria, en zijn vrouw Clémentine stonden centraal in een grote corruptiezaak. Heineken schikte. Lees meer bij Follow the Money.
Heineken treft schikking met ontslagen Congolezen
19 augustus 2017 – Ze hebben er ruim vijftien jaar jaar op moeten wachten, maar Heineken heeft geschikt met een collectief van 168 oud-medewerkers die tijdens een burgeroorlog in Congo op straat werden gezet. Volgens de woordvoerder van het collectief waren de publicaties in Le Monde en NRC van Olivier doorslaggevend voor Heineken om uiteindelijk toch overstag te gaan. De brouwer slaagde erin de schikking op een VN-forum voor bedrijfsleven en mensenrechten te presenteren als een love fest.
Rechter aan het roer bij Heineken in Burundi
18 november 2016 – Olivier onthulde dat een van de invloedrijkste rechters van Burundi ook voorzitter is van de raad van bestuur van Heineken in dat land. ‘Heineken is medeplichtig bij de wandaden van het regime in Burundi,’ vindt een oud-collega. Meer in NRC, Le Monde, op NPO Radio 1, bij RFI (English) en De Correspondent.
Heineken in Afrika in Le Monde, RFI en Italië
28 juni 2016 – Olivier vertaalde en bewerkte het verhaal dat hij eerder schreef voor Vrij Nederland voor de Franse kwaliteitskrant Le Monde. Eerder werd hij ook geïnterviewd door het invloedrijke radiostation RFI, dat veel luisteraars heeft in Franstalig Afrika. Ook de Italiaanse digitale krant L’Indro schreef erover.
Gebeurt je niet elke dag, als Nederlandse journalist met een lang stuk in Le Monde. @oli4vb flikt het. https://t.co/MgxKpxIsvg
— Marijn Kruk (@marijn_kruk) June 28, 2016
Jean-Pierre Bemba veroordeeld door Internationaal Strafhof Den Haag
21 juni 2016 – In het boek wordt onthuld dat de voormalige rebellenleider en oud-vice-president Jean-Pierre Bemba een zakelijke relatie en aandeelhouder is van Heineken in Congo. Naar aanleiding van diens veroordeling vanwege oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid schreef Olivier zelf twee bijdragen voor Vrij Nederland (hier en hier). Ook Engels– en Spaanstalige media pikten dit nieuws op.
Oud-medewerkers Heineken in Congo dienen klacht in
30 april 2016 – Een groep van 168 oud-medewerkers van de dochtermaatschappij Bralima vindt dat hun voormalige werkgever de oorlog in Congo heeft gebruikt om hen op straat te zetten. Olivier kreeg de klacht in handen, vertelde erover bij Argos op Radio 1 en schreef een artikel voor NRC.
Genomineerd voor de Lira Scherpenzeel Prijs
25 april 2016 – Heineken in Afrika is uit ruim 200 inzendingen geselecteerd als een van de elf genomineerde werken voor de Lira Scherpenzeel Prijs voor grensverleggende buitenlandjournalistiek, die in 2016 voor het eerst wordt toegekend. Lees verder.
Boek leidt tot vragen in Tweede Kamer en Europees Parlement
25 april 2016 – Heineken in Afrika leidde tot tijdens het begrotingsdebat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tot een vraag van Eric Smaling (SP) aan minister Lilianne Ploumen en tot vragen van Joël Voordewind (ChristenUnie) en Sharon Gesthuizen (SP). In het Europees Parlement stelde Paul Tang (fractievoorzitter PvdA) bovendien vragen over belastingontwijking. Tijdens de Afrikadag in het Koninklijk Instituut voor de Tropen kondigde hij een miniboycot aan.
Zembla volgt het voetspoor van Heineken in Afrika
23 maart 2016 – Het boek inspireerde de makers van Zembla tot een documentaire over Heineken in Ethiopië. Kijk de uitzending hier terug.
Heineken reageert toch
13 december 2015 – Heineken wilde niet meewerken aan het boek en reageerde niet inhoudelijk op het manuscript dat het bedrijf voor publicatie kreeg toegestuurd. Een maand na publicatie kwam de brouwer met een nieuw deel op de bedrijfssite, met daarop ‘Ons standpunt over Heineken in Afrika’. Lees verder.
Bij de TROS Nieuwsshow en VPRO Bureau Buitenland
10 december 2015 – Olivier was op Radio 1 te gast bij de Nieuwsshow voor een gesprek over ‘de fascinerende geschiedenis’ en ‘duistere zaken die zich in Afrika afspelen’. Bij Bureau Buitenland van de VPRO op hetzelfde station vertelde hij over een omstreden zakenpartner van Heineken in Congo, Jean-Pierre Bemba, en over medeplichtigheid bij mensenrechtenschendingen.
Grote verhalen in vrijwel alle kranten, tijdschriften en toonaangevende sites
Olivier schreef zelf verhalen voor De Correspondent, NRC Handelsblad, Next en NRC.nl, Vrij Nederland, OneWorld en de opiniesite Joop. De Volkskrant, Telegraaf, Trouw, Follow the Money, Vice Versa en de NDC Mediagroep (Haarlems Dagblad, Noordhollands Dagblad, Gooi & Eemlander, etc.) interviewden hem en ook het Financieele Dagblad, het Parool en Welingelichte Kringen kwamen met grote artikelen. De gespecialiseerde site Farming Africa probeerde verhaal te halen bij Heineken, maar dat bleek geen sinecure.
Ook in België
In de Standaard was een artikel over de belastingontwijking via de Belgische dochteronderneming Ibecor het verhaal van de dag, Trends schreef over bieroorlogen en corruptie en Knack nam het boek op in de wekelijkse rubriek Keuze van Knack. “Geen Belg die ermee betrapt wil worden, maar de rest van de wereld is dol op Heineken.”
Op Tax Evasion Tour naar de Heinekenbrouwerij
23 november 2015 – Door Heineken in Afrika werd de voormalige brouwerij van Heineken in Amsterdam opgenomen in de zogenoemde Tax Evasion Tour Amsterdam, georganiseerd door Action Aid. De NOS deed verslag.