In het nieuws

‘Heineken medeplichtig bij wandaden regime’
Nieuwe onthulling uit Burundi. Een van de invloedrijkste rechters van het land blijkt ook voorzitter te zijn van de raad van bestuur van Heineken in Burundi. Het gaat om de voorzitter van het Grondwettelijk hof, dat de president van Burundi toestemming gaf tot een derde termijn. Volgens de grondwet was dat juist verboden. De vice-voorzitter van het hof weigerde ermee akkoord te gaan: ‘Heineken is medeplichtig bij de wandaden van het regime in Burundi.’ Meer in NRC, Le Monde, op NPO Radio 1, bij RFI (English) en De Correspondent.

Interview leidt tot opschudding in Burundi
De onthulling uit Heineken in Afrika dat de entourage van president Pierre Nkurunziza tweeënhalf jaar voor afloop van zijn tweede – en volgens de Grondwet – laatste ambtstermijn al een list had bedacht om langer aan de macht te blijven, leidde tot ophef in Burundi, waar Olivier werd geïnterviewd door het blog Yaga Burundi, samen met de krant Iwacu een van de schaarse media in Burundi die kritisch over de macht durven te berichten. De journalist die Olivier interviewde – en zich op voorhand bewust was van de risico’s van zo’n publicatie – heeft het land preventief verlaten. Meer bij De Correspondent

Heineken in Afrika in Le Monde, RFI en Italië
Olivier vertaalde en bewerkte het verhaal dat hij eerder schreef voor Vrij Nederland voor de Franse kwaliteitskrant Le Monde. Eerder werd hij ook geïnterviewd door het invloedrijke radiostation RFI, dat veel luisteraars heeft in Franstalig Afrika. Ook de Italiaanse digitale krant L’Indro schreef erover.

Oud-medewerkers Heineken in Congo dienen klacht in
Een groep van 168 oud-medewerkers van de dochtermaatschappij Bralima vindt dat hun voormalige werkgever de oorlog in Congo heeft gebruikt om hen op straat te zetten. Olivier kreeg de klacht in handen, vertelde erover bij Argos op Radio 1 en schreef een artikel voor NRC.

Jean-Pierre Bemba veroordeeld door Internationaal Strafhof Den Haag
In het boek wordt onthuld dat de voormalige rebellenleider en oud-vice-president Jean-Pierre Bemba een zakelijke relatie en aandeelhouder is van Heineken in Congo. Naar aanleiding van diens veroordeling vanwege oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid schreef Olivier zelf twee bijdragen voor Vrij Nederland (hier en hier). Ook Engels– en Spaanstalige media pikten dit nieuws op.

Genomineerd voor de Lira Scherpenzeel Prijs
Heineken in Afrika is uit ruim 200 inzendingen geselecteerd als een van de elf genomineerde werken voor de Lira Scherpenzeel Prijs voor grensverleggende buitenlandjournalistiek, die in 2016 voor het eerst wordt toegekend. Lees verder.

Boek leidt tot vragen in Tweede Kamer en Europees Parlement
Heineken in Afrika leidde tot tijdens het begrotingsdebat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tot een vraag van Eric Smaling (SP) aan minister Lilianne Ploumen en tot vragen van Joël Voordewind (ChristenUnie) en Sharon Gesthuizen (SP). In het Europees Parlement stelde Paul Tang (fractievoorzitter PvdA) bovendien vragen over belastingontwijking. Tijdens de Afrikadag in het Koninklijk Instituut voor de Tropen kondigde hij een miniboycot aan.

Heineken reageert toch
Heineken wilde niet meewerken aan het boek en reageerde niet inhoudelijk op het manuscript dat het bedrijf voor publicatie kreeg toegestuurd. Een maand na publicatie kwam de brouwer met een nieuw deel op de bedrijfssite, met daarop ‘Ons standpunt over Heineken in Afrika’. Lees verder.

Zembla volgt het voetspoor van Heineken in Afrika
Het boek inspireerde de makers van Zembla tot een documentaire over Heineken in Ethiopië. Kijk de uitzending hier terug.

Bij de TROS Nieuwsshow en VPRO Bureau Buitenland
Olivier was op Radio 1 te gast bij de Nieuwsshow voor een gesprek over ‘de fascinerende geschiedenis’ en ‘duistere zaken die zich in Afrika afspelen’. Bij Bureau Buitenland van de VPRO op hetzelfde station vertelde hij over een omstreden zakenpartner van Heineken in Congo, Jean-Pierre Bemba, en over medeplichtigheid bij mensenrechtenschendingen.

Grote verhalen in vrijwel alle kranten, tijdschriften en toonaangevende sites
Olivier schreef zelf verhalen voor De CorrespondentNRC Handelsblad, Next en NRC.nlVrij Nederland, OneWorld en de opiniesite Joop.  De VolkskrantTelegraaf, TrouwFollow the Money, Vice Versa en de NDC Mediagroep (Haarlems Dagblad, Noordhollands Dagblad, Gooi & Eemlander, etc.) interviewden hem en ook het Financieele Dagblad, het Parool en Welingelichte Kringen kwamen met grote artikelen. De gespecialiseerde site Farming Africa probeerde verhaal te halen bij Heineken, maar dat bleek geen sinecure.

Ook in België
In de Standaard was een artikel over de belastingontwijking via de Belgische dochteronderneming Ibecor het verhaal van de dag, Trends schreef over bieroorlogen en corruptie en Knack nam het boek op in de wekelijkse rubriek Keuze van Knack. “Geen Belg die ermee betrapt wil worden, maar de rest van de wereld is dol op Heineken.” 

Op Tax Evasion Tour naar de Heinekenbrouwerij
Door Heineken in Afrika werd de voormalige brouwerij van Heineken in Amsterdam opgenomen in een rondgang langs Nederlandse bedrijven die belasting ontwijken, de zogenoemde  Tax Evasion Tour Amsterdam, georganiseerd door Action Aid.“Dat kan gewoon echt niet meer. Vooral ontwikkelingslanden worden daar hard door geraakt.  De NOS deed verslag.

BBC Turkije
De correspondent in Den Haag voor de Turkse versie van de BBC pikte het nieuws over Heineken in Afrika ook op. 

Advertenties