In het nieuws

ASN Bank gooit Heineken uit aandelenfonds vanwege promotiemeisjes Afrika
De bank die zich laat voorstaan op verantwoord ondernemerschap beschouwt Heineken niet langer als een duurzaam bedrijf en heeft alle aandelen afgestoten. ASN hield de brouwer naar aanleiding van Oliviers onderzoek al eerder twee keer tegen het licht (vanwege belastingontwijking en de aanstelling van een hoge rechter in de raad van bestuur bij een dochteronderneming), maar gunde de brouwer toen nog het voordeel van de twijfel. De verwijdering leidde tot berichtgeving bij onder meer de NOS, het FD, BNR, het AD en de Telegraaf en Olivier schreef zelf een nieuwsbericht en een column voor NRC en Follow the Money. ‘Zalvende woorden volstaan niet langer.’

Minister roept op tot actie, PvdA wil sancties en oud-manager pleit voor radicale verandering
Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) heeft Heineken op BNR opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen na het grensoverschrijdende gedrag waarover Olivier berichtte. Kirsten van den Hul (PvdA) riep op de radio op tot sancties als er niets gebeurt. Katinka van Cranenburgh, voormalig Global Employees and Human Rights manager, pleit in de Volkskrant voor radicale hervormingen bij haar ex-werkgever. ‘Na het lezen van het boek bleef ik verslagen achter,’ schrijft ze. ‘Het gaat niet om een enkeling die een fout heeft gemaakt, maar om een cultuur van “we zien wel waar het schip strandt”.’ 

Aandeelhoudersvergadering in het teken van Afrika
Schermafbeelding 2018-04-19 om 21.16.25‘U wilt natuurlijk allemaal weten of het waar is dat ik een relatie heb gehad met een promotiemeisje. Dat is waar,’ zei Jean-François van Boxmeer tijdens een opzienbarende aandeelhoudersvergadering op een bloedhete dag in april in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Ruim een halfuur ging hij in op Oliviers onderzoek. Oa NRC, NOS en het Financieel Dagblad schreven erover en Olivier deed zelf verslag bij Follow the Money en in Langs de Lijn op NPO Radio 1. Zijn werk stond bovendien voor het eerst vermeld op Teletekstpagina 101, wat niet alleen het belang aangeeft van het nieuws maar in journalistieke kringen ook een zekere cultstatus heeft. 

Topman Heineken had relatie met promotiemeisje
Tijdens het maken van een profiel van Jean-François van Boxmeer voor Follow the Money ontdekte Olivier dat de topman van Heineken zelf een relatie had met een promotiemeisje tijdens zijn Afrikaanse jaren. In principe zijn buitenechtelijke relaties irrelevant voor de pers, maar in dit geval blijkt sprake te zijn van een cultuur van grensoverschrijdend gedrag in de Heineken-top, zoals Olivier schrijft in NRC. Ook in België, waar Van Boxmeer vandaan komt, leidde dit nieuws tot ophef, zowel in Vlaanderen als in Wallonië

‘Beerput van corruptie, seks en relaties met moorddadige regimes’ (AD)
images4.persgroep
‘Hoofdstuk na hoofdstuk trekt hij een beerput open van corruptie, seks en relaties met dubieuze, moorddadige regimes. Zo ontmantelt hij de reputatie van ethisch zakendoen die Heineken zo graag uitdraagt.’ Lees het interview met David Bremmer in het AD en Het Laatste Nieuws in België. (Foto Dingema Mol)

VVD, CDA, SP en CU dienen moties in om misstanden aan te pakken


Bente Becker (VVD) roept regering op strikter te letten op misstanden van bedrijfsleven in het buitenland, met steun van Mustafa Amhaouch (CDA), Mahir Alkaya (SP) en Joël Voordewind (CU). Ook Alkaya dient motie in, waarin hij verwijst naar de zaak-Vervelde. Komt Heineken in het vervolg niet langer overal mee weg? (luister naar FTM audio)

Heineken en de genocide in Rwanda
Heineken, destijds monopolist, bleef brouwen tijdens de genocide van 1994, terwijl bier en belastinginkomsten van groot belang waren voor de moordenaars. Luister naar de radiodocumentaire bij OVT op radio 1 (VPRO) en lees het verhaal op Follow the Money. 

Global Fund schort partnerschap op
Voor het Global Fund, een van de grootste donororganisaties ter wereld (gesteund door de Bill & Melinda Gates Foundation), was de onthulling over de werkomstandigheden van de promotiemeisjes aanleiding voorlopig af te zien van een partnerschap met Heineken. Ook in de VS werd daarover bericht, onder meer bij Huffington Post en het prestigieuze NPR.

Kamervragen over corruptie en promotiemeisjes
SP, CDA en ChristenUnie hebben kamervragen gesteld na de berichtgeving over de misstanden rondom de promotiemeisjes. De SP stelde eveneens vragen over de corruptiezaak in Nigeria en roept minister Kaag op te stoppen met subsidies voor Heineken.

Bier verkopen met je lichaam
Het nieuws over de promotiemeisjes, dat Olivier zelf opschreef voor NRC, werd vrijwel overal overgenomen en was de opening van het Radio 1 journaal. Heineken belooft andermaal beterschap.

Heineken treft miljoenenschikking om vervolging te voorkomen
Nico Vervelde, topman van Heineken in Nigeria, en zijn vrouw Clémentine stonden centraal in een grote corruptiezaak. Heineken schikte. Lees meer bij Follow the Money.

Boeklancering in Pakhuis de Zwijger Amsterdam
In een vol Pakhuis de Zwijger in Amsterdam heeft Olivier op 27 maart zijn boek gelanceerd. Maite Vermeulen (De Correspondent) presenteerde de avond en Job Lisman sprak namens uitgeverij Prometheus. In het panel zaten Hans Wesseling (ex-Heineken), Angèle Nascimento (Landelijk Overleg Afrikanen) en Channa Samkalden (mensenrechtenadvocaat). Kijk het hier terug. Hier de videoboodschap van John Namegabe uit Bukavu, een van de woordvoerders van de ontslagen Congolezen (zie direct hieronder).

Heineken treft schikking met ontslagen Congolezen
Ze hebben er ruim vijftien jaar jaar op moeten wachten, maar Heineken heeft geschikt met een collectief van 168 oud-medewerkers die tijdens een burgeroorlog in Congo op straat werden gezet. Volgens de woordvoerder van het collectief waren de publicaties in Le Monde en NRC van Olivier doorslaggevend voor Heineken om uiteindelijk toch overstag te gaan. De brouwer slaagde erin de schikking op een VN-forum voor bedrijfsleven en mensenrechten te presenteren als een love fest.

Rechter aan het roer bij Heineken in Burundi 
Olivier onthulde dat een van de invloedrijkste rechters van Burundi ook voorzitter is van de raad van bestuur van Heineken in dat land. ‘Heineken is medeplichtig bij de wandaden van het regime in Burundi,’ vindt een oud-collega. Meer in NRC, Le Monde, op NPO Radio 1, bij RFI (English) en De Correspondent.

Heineken in Afrika in Le Monde, RFI en Italië
Olivier vertaalde en bewerkte het verhaal dat hij eerder schreef voor Vrij Nederland voor de Franse kwaliteitskrant Le Monde. Eerder werd hij ook geïnterviewd door het invloedrijke radiostation RFI, dat veel luisteraars heeft in Franstalig Afrika. Ook de Italiaanse digitale krant L’Indro schreef erover.

Oud-medewerkers Heineken in Congo dienen klacht in
Een groep van 168 oud-medewerkers van de dochtermaatschappij Bralima vindt dat hun voormalige werkgever de oorlog in Congo heeft gebruikt om hen op straat te zetten. Olivier kreeg de klacht in handen, vertelde erover bij Argos op Radio 1 en schreef een artikel voor NRC.

Jean-Pierre Bemba veroordeeld door Internationaal Strafhof Den Haag
In het boek wordt onthuld dat de voormalige rebellenleider en oud-vice-president Jean-Pierre Bemba een zakelijke relatie en aandeelhouder is van Heineken in Congo. Naar aanleiding van diens veroordeling vanwege oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid schreef Olivier zelf twee bijdragen voor Vrij Nederland (hier en hier). Ook Engels– en Spaanstalige media pikten dit nieuws op.

Genomineerd voor de Lira Scherpenzeel Prijs
Heineken in Afrika is uit ruim 200 inzendingen geselecteerd als een van de elf genomineerde werken voor de Lira Scherpenzeel Prijs voor grensverleggende buitenlandjournalistiek, die in 2016 voor het eerst wordt toegekend. Lees verder.

Boek leidt tot vragen in Tweede Kamer en Europees Parlement
Heineken in Afrika leidde tot tijdens het begrotingsdebat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tot een vraag van Eric Smaling (SP) aan minister Lilianne Ploumen en tot vragen van Joël Voordewind (ChristenUnie) en Sharon Gesthuizen (SP). In het Europees Parlement stelde Paul Tang (fractievoorzitter PvdA) bovendien vragen over belastingontwijking. Tijdens de Afrikadag in het Koninklijk Instituut voor de Tropen kondigde hij een miniboycot aan.

Heineken reageert toch
Heineken wilde niet meewerken aan het boek en reageerde niet inhoudelijk op het manuscript dat het bedrijf voor publicatie kreeg toegestuurd. Een maand na publicatie kwam de brouwer met een nieuw deel op de bedrijfssite, met daarop ‘Ons standpunt over Heineken in Afrika’. Lees verder.

Zembla volgt het voetspoor van Heineken in Afrika
Het boek inspireerde de makers van Zembla tot een documentaire over Heineken in Ethiopië. Kijk de uitzending hier terug.

Bij de TROS Nieuwsshow en VPRO Bureau Buitenland
Olivier was op Radio 1 te gast bij de Nieuwsshow voor een gesprek over ‘de fascinerende geschiedenis’ en ‘duistere zaken die zich in Afrika afspelen’. Bij Bureau Buitenland van de VPRO op hetzelfde station vertelde hij over een omstreden zakenpartner van Heineken in Congo, Jean-Pierre Bemba, en over medeplichtigheid bij mensenrechtenschendingen.

Grote verhalen in vrijwel alle kranten, tijdschriften en toonaangevende sites
Olivier schreef zelf verhalen voor De CorrespondentNRC Handelsblad, Next en NRC.nlVrij Nederland, OneWorld en de opiniesite Joop.  De VolkskrantTelegraaf, TrouwFollow the Money, Vice Versa en de NDC Mediagroep (Haarlems Dagblad, Noordhollands Dagblad, Gooi & Eemlander, etc.) interviewden hem en ook het Financieele Dagblad, het Parool en Welingelichte Kringen kwamen met grote artikelen. De gespecialiseerde site Farming Africa probeerde verhaal te halen bij Heineken, maar dat bleek geen sinecure.

Ook in België
In de Standaard was een artikel over de belastingontwijking via de Belgische dochteronderneming Ibecor het verhaal van de dag, Trends schreef over bieroorlogen en corruptie en Knack nam het boek op in de wekelijkse rubriek Keuze van Knack. “Geen Belg die ermee betrapt wil worden, maar de rest van de wereld is dol op Heineken.” 

Op Tax Evasion Tour naar de Heinekenbrouwerij
Door Heineken in Afrika werd de voormalige brouwerij van Heineken in Amsterdam opgenomen in de zogenoemde  Tax Evasion Tour Amsterdam, georganiseerd door Action Aid. De NOS deed verslag.

Advertenties